Napisz do nas .

    Dziękujemy za wiadomość

    Wybierz język
    Wybierz
    Szukaj na stronie

    Wpisz poniżej szukaną frazę

    Filtry

    Typ
    Szukane słowo
    Cena
    -

    Rezerwacja


    Dziękujemy za wiadomość


    Nasza Historia

    Jest rok 1926, Józef Baster otwiera rozlewnię piwa przy ulicy Zbożowej 2 w Krakowie jako reprezentant Arcyksiążęcego browaru Hapsburgów.

     

     

    1926

    2021

     

    Przeczytaj o naszej historii

    przewiń w dół

     

     

    dziadek.png

    Józef Baster
    1896-1972

    1926
    Untitled-5.png
    Z Arcyksiężego Bowaru

    Nasza historia sięga okresu międzywojennego, a dokładnie 1926 roku, kiedy to Józef Baster jako reprezentant Arcyksiążęcego browaru Hapsburgów rozpocząl rozlewać piwo przy ulicy Zbożowej 2 w Krakowie. Firma posiadała nowoczesną rozlewnię piwa, wytwórnię wody sodowej, orenżady i lemoniady.

    Chcemy, aby nasze piwo nawiązywało do dawnych smaków oraz tamtej jakości.

    2021
    IMG_9357-2.jpg
    Spotkajmy się na Kazimierzu

    Restaurację Baster znajdziesz przy ul. Szerokiej, czyli w samym sercu krakowskiego Kazimierza. To miejsce tworzyliśmy dla mieszkańców Krakowa. Adres w tym miejscu zobowiązuje; to przecież ulica o bogatej i długiej historii, każdy zaułek ma tutaj swoją ciekawą opowieść o ludziach, którzy kiedyś tutaj żyli i prowadzili swoje biznesy, ul. Szeroka tętniła życiem.  Dlatego zachowaliśmy charakterystyczny klimat Kazimierza, który dobrze znają i doceniają mieszkańcy a który zauroczył turystów z całego świata. To również nawiązanie do historii Józefa Bastera i rodzinnej marki, którą przywracamy do życia uruchamiając produkcję naszego piwa rzemieślniczego Baster.

    Kraków z czasów Galicji przesiąknął wpływami Austrii, Węgier, Ukrainy, kultury żydowskiej i łemkowskiej. To część naszej tożsamości, która współtworzyła charakter krakowskich kulinariów. Piwo było powszechnym napojem, pitym przy każdej okazji.

     

     

    Szef Kuchni
    _DSC5873-2_2400_600.jpg
    Paweł Pamuła

    Szef Kuchni Restauracji Baster.

    Kuchnia europejska to domena, w której czuje się doskonale; w 2020 r. zdobył drugie miejsce w XV Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana", (w dwuosobowym zespole). Swoje doświadczenie gromadził w cenionych krakowskich restauracjach, przez ostatnie kilka lat, w Restauracji Biała Róża. Dzisiaj dowodzi zespołem kuchni nowego miejsca na krakowskim Kazimierzu, Restauracji Baster, (ul. Szeroka 9). Jest kreatywny, bezkompromisowo dokładny, stawia na innowację, nie stroniąc przy tym od kulinarnej klasyki