Jest rok 1926, Józef Baster otwiera rozlewnię piwa przy ulicy Zbożowej 2 w Krakowie jako reprezentant Arcyksiążęcego browaru Hapsburgów.
Przeczytaj o naszej historii
przewiń w dół
Józef Baster
1896-1972
Nasza historia sięga okresu międzywojennego, a dokładnie 1926 roku, kiedy to Józef Baster jako reprezentant Arcyksiążęcego browaru Hapsburgów rozpocząl rozlewać piwo przy ulicy Zbożowej 2 w Krakowie. Firma posiadała nowoczesną rozlewnię piwa, wytwórnię wody sodowej, orenżady i lemoniady.
Chcemy, aby nasze piwo nawiązywało do dawnych smaków oraz tamtej jakości.
Restaurację Baster znajdziesz przy ul. Szerokiej, czyli w samym sercu krakowskiego Kazimierza. To miejsce tworzyliśmy dla mieszkańców Krakowa. Adres w tym miejscu zobowiązuje; to przecież ulica o bogatej i długiej historii, każdy zaułek ma tutaj swoją ciekawą opowieść o ludziach, którzy kiedyś tutaj żyli i prowadzili swoje biznesy, ul. Szeroka tętniła życiem. Dlatego zachowaliśmy charakterystyczny klimat Kazimierza, który dobrze znają i doceniają mieszkańcy a który zauroczył turystów z całego świata. To również nawiązanie do historii Józefa Bastera i rodzinnej marki, którą przywracamy do życia uruchamiając produkcję naszego piwa rzemieślniczego Baster.
Kraków z czasów Galicji przesiąknął wpływami Austrii, Węgier, Ukrainy, kultury żydowskiej i łemkowskiej. To część naszej tożsamości, która współtworzyła charakter krakowskich kulinariów. Piwo było powszechnym napojem, pitym przy każdej okazji.
Marcin Szulc, Szef Kuchni Restauracji Baster, wywodzi się z miejscowości Strzelce Opolskie, która jest znana ze swojej tradycyjnej kuchni śląskiej i opolskiej; żurek, kluski śląskie, kiszonki czy kiełbasy, te specjały poznawał już w kuchni swojej Mamy i Babci, bo kulinariami pasjonuje się od najmłodszych lat.
Pierwsze doświadczenia zdobywał pracując w lokalnej pizzerii. Potem było Opole, Kraków i wreszcie wyjazd za granicę do Bawarii i Austriackiego Tyrolu, gdzie szybko poznał lokalną kulturę i kulinarne tradycje. Po powrocie do Polski zamieszkał w malowniczej, starej wiosce rybackiej Piaski, na Mierzei Wiślanej. O czasie spędzonym tam opowiada: „Od razu zauroczyłem się tym miejscem, poszanowaniem do produktu, wykorzystywaniem darów lasu m.in. berberysu, dzikiego chmielu, świeżego owocu jałowca, a także przetwarzaniem i obróbką ryb oraz dziczyzny”
Po wielu podróżach i długim poszukiwaniu na swój dom ostatecznie wybrał Kraków. Fascynuje go Małopolska, zarówno pod względem kultury ludowej, jak i różnorodności gastronomicznej. Marcin uwielbia poznawanie historii lokalnych dań i poszukiwanie nowych lub zapomnianych produktów sezonowych.
Po kilku latach pracy pod opieką Szefa Kuchni Łukasza Cichego w Restauracji Biała Róża, Marcin Szulc staje na czele zespołu Restauracji Baster gdzie sumę swoich doświadczeń i inspiracje z nabytej wiedzy przekuwa we własne pomysły kulinarne w Restauracji Baster, której menu inspirowane jest kuchnią austro-węgierską.