Jest rok 1926, Józef Baster otwiera rozlewnię piwa przy ulicy Zbożowej 2 w Krakowie jako reprezentant Arcyksiążęcego browaru Hapsburgów.
Przeczytaj o naszej historii
przewiń w dół
Józef Baster
1896-1972
Nasza historia sięga okresu międzywojennego, a dokładnie 1926 roku, kiedy to Józef Baster jako reprezentant Arcyksiążęcego browaru Hapsburgów rozpocząl rozlewać piwo przy ulicy Zbożowej 2 w Krakowie. Firma posiadała nowoczesną rozlewnię piwa, wytwórnię wody sodowej, orenżady i lemoniady.
Chcemy, aby nasze piwo nawiązywało do dawnych smaków oraz tamtej jakości.
Restaurację Baster znajdziesz przy ul. Szerokiej, czyli w samym sercu krakowskiego Kazimierza. To miejsce tworzyliśmy dla mieszkańców Krakowa. Adres w tym miejscu zobowiązuje; to przecież ulica o bogatej i długiej historii, każdy zaułek ma tutaj swoją ciekawą opowieść o ludziach, którzy kiedyś tutaj żyli i prowadzili swoje biznesy, ul. Szeroka tętniła życiem. Dlatego zachowaliśmy charakterystyczny klimat Kazimierza, który dobrze znają i doceniają mieszkańcy a który zauroczył turystów z całego świata. To również nawiązanie do historii Józefa Bastera i rodzinnej marki, którą przywracamy do życia uruchamiając produkcję naszego piwa rzemieślniczego Baster.
Kraków z czasów Galicji przesiąknął wpływami Austrii, Węgier, Ukrainy, kultury żydowskiej i łemkowskiej. To część naszej tożsamości, która współtworzyła charakter krakowskich kulinariów. Piwo było powszechnym napojem, pitym przy każdej okazji.
Szef Kuchni Restauracji Baster.
Kunsztu kulinarnego uczył się pod okiem najbardziej znanych i cenionych polskich Szefów Kuchni (Adama Chrząstowskiego, Andrzeja Polana i Roberta Sowy), a miłość do gotowania wyniósł z domu – gospodarstwa rolnego pod Krakowem, gdzie po raz pierwszy miał styczność z małopolską tradycją kulinarną i gdzie poznał wartość produktów pochodzących z uprawy ekologicznej lub własnej hodowli.
Od lat konsekwentnie promuje miejscową kuchnię i produkty regionalne. Inspiruje się starymi recepturami, studiując lokalne tradycje i podróżując.
Twierdzi, że przepisem na sukces jest pasja i ciągłe doskonalenie a swoim doświadczeniem i wiedzą dzieli się jako nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych nr. 1 w Krakowie.
Finalista polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych; jedno z jego ostatnich osiągnięć to brązowy medal w krajowej selekcji Bocuse d'Or Poland 2021. W 2012 r. zdobył I miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la Cusine Martell i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Łukasz stoi na czele dwóch zespołów doświadczonych i zdolnych kucharzy; Restauracji Biała Róża i Restauracji Baster w Krakowie.